Demonstratie Highland Games

Tijdens de Zeeuwse Havendagen zal dit jaar de Highlandgames Federatie een demonstratie geven. Hier zullen enkele atleten uit de Nederland Belgische competitie een demo geven van de onderdelen van deze oeroude krachtsport. Highlandgames is een van oorsprong Schotse sport die uit vijf onderdelen bestaat waarvan enkele te zien zullen zijn.

Demonstratie Highland Games - zaterdag 23 juni (terrein veerplein)

Tijdens de Zeeuwse Havendagen zal dit jaar de Highlandgames Federatie een demonstratie geven (in tegenstelling tot vorige jaren waar de Sterkste Mannen op het strijdtoneel kwamen). Hier zullen enkele atleten uit de Nederland Belgische competitie een demo geven van de onderdelen van deze oeroude krachtsport. Highlandgames is een van oorsprong Schotse sport die uit vijf onderdelen bestaat waarvan enkele te zien zullen zijn.

1. Hamerslingeren. Hierbij bij wordt een hamer van 7,25kg of 10kg aan een vast steel achterwaarts weggeslingerd tot afstanden van wel 45m.

2. Steenstoten. Hierbij wordt gestoten met een steen van 7,25kg of 10kg en is vergelijkbaar met kogelstoten zoals we dat allemaal kennen.

3. Weight for distance. Een gewicht van 12,8 kg of 25,4kg wordt hierbij weggeslingerd. Vergelijkbaar met het huidige discuswerpen.

4. Weight for height. Een gewicht van 25kg wordt hierbij over een balk achterwaarts gegooid tot hoogtes van wel 5 tot 6 meter.

5. Caber toss. Bekend voor ieder die wel eens naar Schotland geweest is. Het boomstamwerpen waarbij een boomstam al lopend gegooid wordt en zo accuraat mogelijk moet neerkomen.

Dit zijn onderdelen die zullen gedemonstreerd worden tijdens de havendagen. Uiteraard zal dit gebeuren onder een stukje doedelzakmuziek en in bijhorende kilt. Dit alles zal van commentaar worden voorzien door Tommy de Bruijn. Hij is tweevoudig Nederlands Kampioen en Europees Kampioen en vicewereldkampioen. 2.05m en 1.60kg. Hij is zeven jaar lang professional geweest in de sport en heeft wedstrijden gedaan over de hele wereld van Canada tot Rusland. Daarnaast zullen er enkele atleten bij zijn die actief zijn in de Landelijke competitie. Er zullen eveneens voor de kinderen ook Kinderhighlandgames worden gehouden waarbij de kinderen met passende gewichten de onderdelen kunnen proberen. Een leuk spektakel om te zien voor jong en oud. Iedereen is welkom zaterdag 24 juni van 14.30-17.00 uur.